יא כסלו תשעא
גורודוק: גילוי מדהים – קברו של רבי אברהם חיות
עד היום היה ידוע רק על שניים מבניו של רבי יצחק, רבי אליעזר ורבי מנחם מאניש חיות אביו של בעל הזרע יצחק. כך גם מופיע בספר מליצי אש כי רבי יצחק חיות הראשון הניח אחריו שני בנים ואין שם אזכור כלל על בן בשם רבי אברהם.
שמעון גווירץ | אהלי צדיקים / כסלו ה תשע”א ‘י”א
ארבע שנים מנקה האגודה את בית הקברות בעיר גורודוק שבאוקראינה; ארבע שנים שפעילי האגודה מבקרים במקום, מתקנים מצבות שנפגעו על ידי פגעי הזמן, מעמידים מצבות שנפלה ועוקרים שיחים הגדלים פרא.
בשבוע שעבר, במסגרת סיור שעשה הרב ישראל מאיר גבאי במקום, הוא נתקל לפתע במצבה ובה תארים לא רגילים, תארים אשר מופיעים רק על קבריהם של גדולי עמינו, רוב המציבה הייתה מאובקת ומלאה בירוקת עד שכמעט לא היה ניתן לקרוא את הכתוב בה. הרב גבאי קרא מיד לצוות מומחים שיבואו לנקות את המציבה בלי לפגוע בה ובמילים העדינות החקוקות בה, ולאחר ניקויה, התגלה למרבה ההפתעה כי המציבה הינה מצבת ציונו של רבי אברהם חיות בנו של רבי יצחק חיות הראשון בעל האפי רברבי זיע”א.
עד היום היה ידוע רק על שניים מבניו של רבי יצחק, רבי אליעזר ורבי מנחם מאניש חיות, אביו של בעל הזרע יצחק. כך גם מופיע בספר מליצי אש כי רבי יצחק חיות הראשון הניח אחריו שני בנים ואין שם אזכור כלל על בן בשם רבי אברהם.
עוד באותו היום שלח רבי ישראל מאיר גבאי תמונות של המצבה למכון אהלי צדיקים לחקירה יותר יסודית. חיפוש לאחר מייגע ומדוקדק מצאו במכון אזכור לרבי אברהם חיות בספר “ענף עץ אבות” וזה לשונו:
“הג”מ אברהם חיות מגזע חסידי פרובינצא … ונכד רש”י ז”ל (מעלות היוחסין צד נ”ד). ועפ”י המסורה הביאו מאבני ומעפר ביהכ”נ ההורס בארץ מולדתם פראגה ויבנו מהם את ביהכנ”ס ישן אלטנוי שול כנודע. “
מנוסח המציבה ניתן להבין כי רבנו היה לאדם גדול וקדוש, אהוב ונערץ ע”י בני עירו.
נוסח המציבה להלן:
אי לא
חזיתן לארי ‘חזיתן
למרבעתי קרנא דתורה
בי ‘קבירא צדיק הולך תמים
מפענח נעלמי ‘איש חי’ משי ‘
לילות כימים הגאון הגדול
המפורסם רב פעלי ‘עמוד
התווך יחיד בדורו המקובל
החסיד האלקי מהי ‘אברהם
חיות בעה”מ ספר הולך תמים
בן לאותו צדיק הגאון הגדול
המקובל החסיד האלקי רבן
של כל בני הגולה המפורסם
יחיד בדורו מה”ו יצחק חיות
אב”ד דק”ק פראג בעה”מ אפי
רברבי ופחד יצחק ופני
יצחק וקרית ארבע מגזע
חסידי פרוביניצא ת.נ.צ.ב.ה.
לידו נמצאו טמונים עוד שלושה צדיקים מגדולי גורודוק אשר עדיין לא מצאנו מי הם וכעת עובדים במכון אהלי צדיקים במרץ רב על מציאת זהותם.
קבריהם שופצו ונוקו והועמדו בצורה מכובדת ועל מקום מנוחתם יוצבו שלטים לאות ולזכרון לאותם צדיקים זיע”א.