כג אדר א' תשעט
בעזרת תושבים מקומיים ותצלומי אוויר גרמניים ממלחמת העולם הראשונה: ארגון גרמני שואף לסמן 1,500 בתי עלמין באירופה ומסתייע ברחפנים. “זה הכרחי, בייחוד לדור הצעיר באירופה, ללמוד על הנוכחות היהודית ביבשת”
מתוך ap | קברי צדיקים | כ״ב אדר א׳ תשע״ט
בזמן שבעולם גוברים גילויי האנטישמיות, ארגון חדש פועל לשימור אתרי הקבורה היהודיים באירופה דווקא באמצעות רחפנים.
היוזמה האירופית לבתי העלמין היהודיים, EJCI, תפעיל צוותי מיפוי שישתמשו ברחפנים כדי לסרוק 1,500 בתי עלמין יהודיים בסלובקיה, יוון, מולדובה, ליטא ואוקראינה. באמצעות המיפוי, היוזמה שואפת לסמן, לגדר ולשקם את אתרי הקבורה, חלקם בני יותר מ-200 שנים.
מנהל הארגון, פיליפ כרמל, אמר כי הגדרות והשערים שיוקמו סביב אתרי הקבורה יגנו עליהם פיזית, אך גם יבססו מחדש את נוכחותם. “זה הכרחי, בייחוד בקרב בני הדור הצעיר באירופה, ללמוד על הנוכחות היהודית ביבשת כדי להילחם באנטישמיות ובהכחשת השואה”, אמר כרמל, והסביר כי “בתי העלמין היהודיים הם במקרים רבים ההוכחה האחרונה למאות שנות חיים יהודיים באירופה שנמחקו במהלך השואה”.
במסגרת הפרויקט, עובדי הארגון הקימו גדרות סביב בית עלמין יהודי נטוש בסלובקיה מהמאה ה-18, השוכן בין שטחים חקלאיים מזרחית לבירה ברטיסלבה. מצבם של חלק מבתי העלמין, לפי כרמל, קשה במיוחד.
מעל לעשרת-אלפים אתרים באירופה
גם מציאת אתרי הקבורה לצורך הפרויקט הייתה אתגר. בחלק מהמקרים, סייעו תושבים מקומיים לחוקרים להצביע על אתרים שננטשו מאז מלחמת העולם השנייה. במקרים אחרים, החוקרים נעזרו בסימונים בתצלומי אוויר של גרמניה מלפני 1918 ששימשו את חיל האוויר הגרמני לקביעת מטרות להפצצה. כעת, הרחפנים אוספים מידע טופוגרפי על האזורים שסומנו כדי לתחם במדויק את אתרי הקבורה.
היוזמה הפרטית ממומנת בידי האיחוד האירופי, שהעניק לה 800 אלף אירו. גרמניה מימנה בעבר פרויקטים דומים מטעם הארגון, שעסקו בשימור 132 בתי עלמין יהודיים ברוסיה, בלארוס, אוקראינה, פולין, צ’כיה וסלובקיה.
לפי הארגון, קיימים מעל עשרת-אלפים אתרי קבורה ידועים ב-46 מדינות אירופה. כ-75% מהם נמצאים במרכז ובמזרח היבשת. מנהל הארגון הגרמני, הרב יצחק שפירא, אמר: “שימור ההיסטוריה היהודית שלנו הוא קשר חיוני לעברנו. הוא הופך אותנו למודעים יותר להווה ומעצב את עתידנו. אנו חייבים כבוד זה לאבותינו ועלינו להבטיח כי מקום מנוחתם האחרון יהיה משוקם ומשומר”.
scaip_prevent_shortcode_addition:category_sticky_post: 0